logo facebook

Nieuwe Hermantap in het wijkcentrum Kompas

De politiesociëteit Hermantap is begonnen in een ruimte van een textielfabriek aan de Lage Bothof te Enschede. Velen zeggen dat die eerste de gezelligste was. Het pand werd gesloopt en we verhuisden naar het Stationsplein. Een horeca pand van de Grolsch dat we als „anti kraak‟ vele jaren hebben kunnen huren. Dit grote pand was wel de meest bekende Hermantap. Door de ontwikkeling van het Stationsplein werd de huur opgezegd en hebben we gebruik gemaakt van een aantal leslokalen aan de Kuipersdijk, De school werd gesloopt en verhuisden we naar de oude kantoren van de Jong meubelen aan de Boddenkampstraat. Ook deze werd gesloopt en kwamen we in een voormalig naaiatelier van de DCW. Door bezuinigingen van de DCW werd ons de huur opgezegd. Nu hebben we een bijzondere mooie plek gevonden in de voormalige sportzaal van het wijkcentrum Kompas aan de IJstraat. Op de hoek Deurningerstraat Lijsterstraat. Deze sportzaal is met veel mankracht omgebouwd naar een politiesociëteit waar we trots op kunnen zijn.

Een bijzonder cadeau

Bertus Schotmeier en Hans van Wezel verrasten ons allen met een bijzonder cadeau dat was gewikkeld in een deken. Gezamenlijk hadden ze hun vakantie doorgebracht in Engeland. Daar werd ook een bezoek gebracht aan de ons bekende stad Plymouth. Het politiekoor Twente heeft daar goede herinneringen aan en vrienden opgedaan.nieuws Zo hadden ook Hans en Bertus nog hun contacten met leden van het Plymouth Area Police Choir. In een winkeltje met tweede hands goederen troffen ze een, voor Engelse begrippen, een bijzonder instrument. Het leek een echte Midwinterhoorn en kijk er zit ook nog een koperplaatje op. En wat stond er op dat plaatje? 1991 Aangeboden door het Enschede's politiemannenkoor aan het P.A.P.C.. De verkoper vertelde dat hij zelf ook zong bij het P.A.P.C. en dat het koor geen eigen verenigingslokaal meer had. De Midwinterhoorn was daarom door het bestuur in de verkoop gedaan. Tegen een gereduceerde prijs is deze mooie Midwinterhoorn, na jaren, weer terug in Twente.

Jubileumreis naar Mainz

De jubileumcommissie bestond uit Paul van Beest, Herman Temming, Coen Klaver, Bertus Schotmeijer en Charlie Groos. Zij organiseerden een reis naar de wijnstad Mainz in Duitsland. Op 16 september verzamelden wij ons bij de Hermantap en de bus van reisorganisatie Luttikhuis reed voor. Echter zat onze vaste chauffeur Gerard niet achter het stuur maar zijn collega Patrick. Gerard had zich vertild aan een koffer en zat met rugpijn thuis. Bij vertrek kwam een zwaar wegend punt aan het licht. De koelkast was leeg. Door de chauffeurwisseling was dat er bij ingeschoten. Na een rondje om de Hermantap kon de koelkast snel worden gevuld. Nadat de koffers in het hotel waren uitgepakt had een ieder de tijd en de ruimte om Mainz te verkennen. Het avondeten werd genuttigd in de stadsbrouwerij Eisgrubbräu. De schnitzels waren te groot voor die grote borden. De zaterdag was het bezoek aan de Markt, de Dom en natuurlijk een terrasje met 'Kaffee und Kuchen'. 's Middags met de bus naar wijngoed Franz Jäkel in Wallhausen. Na het ontvangst met sekt werden wij uitgenodigd om met de Jan Plezier een bezoek aan de wijnvelden te brengen. Daar werden door ons vele vragen gesteld over het wijnbouwproces dat de heer Jäkel met veel passie beantwoordde. Op de berg moesten we natuurlijk wijn proeven. Als koor hebben we daar nog even gezongen, dat tot ver in het dal werd gehoord. De wijnproeverij werd voortgezet waarna vele de wijn van hun keuze hebben besteld. Onze dames hadden nog een tekst voorbereid. Ieder koorlid werd daar in benoemd met zijn karaktereigenschap. Oeps, Oeps, daar is met het overtypen van het kladbriefje iets misgegaan. Ton Kristens was niet genoemd. Na een persoonlijk excuus van elke vrouw en daarbij een kus was de 'pijn' al gauw vergeten. Na deze kolderieke teksten een serieus cadeau. Wij mogen van onze vrouwen een avond bowlen met een warm/koud buffet en we worden gebracht en gehaald. De familie Jäkel had nog eenbijzonder smakelijke BBQ voorbereid en nadien werd het nog heel gezellig met muziek, zingen en dans. Door een donatie van Bertus en Catrien Schotmeijer, de opbrengst van de Quizavonden, kon de avond met een gesloten beurs worden afgesloten. De zondag werd besteed aan een boottocht op de Rijn langs de Lorelei. In Boppard nog even een terrasje en dan terug naar huis. In Alstätte bij Wulf's was het afsluitende diner. Een ontspannen weekend met mooi weer, veel plezier en mooie herinneringen.

Alpen
Polizeiarbeit nach Noten beeindruckt

Alpen. Polizei-Musiker aus Deutschland und den Niederlanden und der Cäcilienchor begeistern in Kirche St. Ulrich in Alpen. Von Eva Karnofsky
So voll wie am Sonntagabend dürfte "Tochter Zion" in der Alpener St.-Ulrich-Kirche nur selten klingen. Das bekannte Weihnachtslied von Georg Friedrich Händel war der Höhepunkt des Konzerts "Bürger und Polizei singen und musizieren zum Advent", bei dem der Politiekoor Twente aus dem niederländischen Enschede, das Harmonie-Ensemble des Landespolizeiorchesters NRW und der Kirchenchor "Cäcilia" St. Ulrich gemeinsam sangen und spielten. Und auch die rund 150 Besucher beteiligten sich am großen Finale.
Bereits vor drei Jahren war das gemeinsame Adventskonzert des Alpener Kirchenchors und der Polizei-Musiker aus Deutschland und den Niederlanden gut angekommen. Damals feierte man die Renovierung der Kirche St. Ulrich. Jetzt brauchte man keinen Anlass mehr. Die Idee stammte damals von Hauptkommissarin Sabine Vetter, der Pressesprecherin der Polizei des Kreises Wesel. Sie lebt in Alpen und freute sich besonders, dass die Gäste aus Enschede und Wuppertal erneut den Weg in ihre Heimatgemeinde gefunden haben.
"Wir sind gern wiedergekommen", sagt Bert Schelfhorst, der Vorsitzende der 27 Twenter Sänger. Er weist darauf hin, dass sein Chor Gast-Mitglied des Chorverbandes der deutschen Polizei ist. "Sie ist immer schön, die Verbindung der Polizei zum Bürger", fügt er in perfektem Deutsch hinzu, und er meint, die Nationalität spiele da keine Rolle. Schelfhorst freute sich besonders auf das Konzert, da es der erste öffentliche Auftritt des neuen Chor-Dirigenten Tim de Man war. Der erst 28-jährige Musiklehrer meisterte seine neue Aufgabe mit Bravour.
Die Niederländer, die von Gitarre, Schlagzeug und Klavier begleitet wurden, sangen verschiedene internationale Weihnachtslieder, darunter das englische "Coventry Caroll", die alle eigens für den Twenter Chor peppig arrangiert worden sind. Besonderen Applaus ernteten die bestens aufgelegten Sänger für ihren mitreißenden Gospel-Medley.
Für die klassischen Weihnachtslieder sorgte der Kirchenchor Cäcilia St. Ulrich unter der Leitung von Annegret Walbröhl, die auch für die Orgelbegleitung zuständig war. Neben "Maria durch ein Dornwald ging" lieferten die 30 Männer und Frauen aus Alpen unter anderem ein professionelles "Ave Maria" ab. Doch auch ihre Version des traditionellen irischen Weihnachtsliedes "Angelus ad virginem" überzeugte.
Das Harmonie-Ensemble des Landespolizeiorchesters NRW unter Leitung von Scott Lawton macht Öffentlichkeitsarbeit für die Polizei. Am meisten gefällt Lawton dabei die Zusammenarbeit mit Schulen: "Ganz besonders, wenn sie in sozialen Brennpunkten liegen", sagt der amerikanische Dirigent in der blauen NRW-Polizeiuniform, "da kommen wir sehr gut an." Und es hilft, das Ansehen der Polizei zu steigern. In Alpen steuerte Lawtons Truppe die Klassik bei.
Das achtköpfige Blasorchester - sieben Männer und eine Frau an der Querflöte - bot mit Serenaden von Mozart und Krommer sowie Tschaikowskys "Barcarole" typische Stücke der Harmoniemusik. Besonders brillierte das Ensemble jedoch mit einer kleinen Sinfonie von Charles Gounod, die so sanft daherkam, wie man es einem Bläser-Ensemble kaum zutraut.
Für Annegret Walbröhl war die Zusammenarbeit mit den Musikern und Sängern in Uniform "total spannend". Besonders beeindruckt hat sie, wie entspannt die Sänger aus Enschede vor ihrem Auftritt waren. Die Gastgeber, Pfarrer Dietmar Hehse von St. Ulrich und Landrat Dr. Ansgar Müller, zeigten sich sehr zufrieden mit dem Konzert. Auch das Publikum war begeistert. Es war für jeden Geschmack etwas dabei.

Politiekoor Twente live bij omroep MAX

Op 20 oktober 2016 stond de afspraak dat het politiekoor Twente medewerking zou verlenen aan het live TV programma ‘Tijd voor MAX. De afspraak is ontstaan uit het contact met Jan Slachter dat Bertus Schotmeijer en Bert Schelfhorst met hem hadden in de studio. We kwamen met de vraag of hij ons concert wilde presenteren waarin we een ode zouden brengen aan de componist/arrangeur Tom Parker. Jan Slagter was een vriend van Tom Parker. Hij zei gelijk: “Ja, dat wil ik doen en dan moeten jullie ook met het koor in de studio komen om het concert te promoten” Om 11.00 uur was het verzamelen in de Hermantap. Daar hadden we nog een generale van ons gehele concertprogramma met onze solisten. Een uur later vertrokken we met de bus naar de studio in Hilversum. In de bus was de spanning voor het live TV optreden te merken. De spanning werd nog groter nadat er werd gebeld uit de studio dat het optreden misschien niet door ging. De programmamaker wilde aandacht besteden aan het overlijden van de zangeres Mieke Telkamp. Daarvoor was Ronnie Tober gevraagd om aan de gesprekstafel deel te nemen.  In de studio werden we hartelijk ontvangen door 2 gastvrouwen met koffie en een klein hapje. De meereizende dames kregen koffie met cake.   Uiteindelijk een positief bericht van de programmamaker. Wij konden optreden zoals was afgesproken. De tijd die wij aan tafel zouden krijgen om het concert te promoten werd minder.  Het begon met een opstelling en een soundcheck. De ruimte voor de kooropstelling was te klein waardoor we ons niet goed konden opstelen. Er werden enkele microfoons geplaatst voor het koor. 
Om 17.00 uur begon de uitzending met ons optreden “Hey look me over”. Aan het eind van het programma kreeg Bert Schelfhorst de kans om nog iets over ons concert te vertellen. Waarna gelijk het koor moest inzetten met het slotnummer “The fifth of november”.  Met oplichting en vreugde ging het weer terug naar Enschede. Het was een onvergetelijk ervaring met veel indrukken om live op TV te kunnen en mogen zingen.

Jubileumconcert Politiekoor Twente

Op 29 oktober 2016 vierden wij ons 70 jarig bestaan met een buitengewoon jubileumconcert.  Buitengewoon omdat we een ode brachten aan de componist/arrangeur Tom Parker. Hij werd geroemd omdat hij de klassieke muziek weer bij een groot publiek onder de aandacht bracht. Hij deed dit door de muziek van Brahms, Verdi, Bach enz. in een ‘nieuw jasje’ te steken en daar teksten op te schrijven. Dat het overgrote deel van het concert voor ons uit nieuw repertoire bestond. Voor ons koor en combo gearrangeerd door onze dirigent Henk Kleinmeijer. Zelf de gehele avond met ons optreden hebben gevuld, gezamenlijk, met instrumentale en voca- le solisten. We zongen in het Muziekcentrum en dat met 800 bezoekers was uitverkocht. Dat Jan Slagter, de directeur van omroep MAX, de presentator was op ons concert. De solisten Katiuscia Principato, Rebecca Nagel en Mark Stoudam geweldige hebben gezongen en ons concert meer inhoud hebben gegeven. Ons combo, aangevuld met 3 instrumentale solisten, onder leiding van Paul van Beest een bijzonder mooie muzikale prestatie hebben geleverd. Het dubbel mannenkwartet werd gewaardeerd door het publiek en in het bijzonder met het nummer ‘Vluchten kan niet meer’. Dat dit het laatste concert was onder leiding van Henk Kleinmeijer. Henk heeft een houten politieknuppel  “het stokje” overgedragen aan onze nieuwe dirigent Tim de Man. Het podium rijkelijk was aangekleed met bloemen, struiken en bomen. Het koor bijzonder goed heeft gepresteerd en zeer tevreden is over haar eigen prestatie. Het koor een cadeau van omroep MAX, een VIP bezoek aan “MAX proms”, in ontvangst mocht nemen.
 
Een minpunt ten aanzien van het concert was de technische geluidsweergave voor de pauze. Het koor betreurt dit ten zeerste. We zijn gast in een professionele concertruimte met ondersteuning van professionele geluidsondersteuning. Dit heeft op verschillende punten niet zo mogen zijn. Het Muziekcentrum betreurt deze omissie.

Jubilarissen 2017

Op donderdag 5 januari 2017 hielden wij onze jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst in onze repetitieruimte de Hermantap. In januari 2016 was het jubileumjaar geopend en nu werd het gesloten. 
Naast de gebruikelijke beschouwingen over het afgelopen jubileumjaar en een blik op het nieuwe jaar was er aandacht voor onze jubilarissen.

Marty Schukkink kreeg de gouden speld met briljant voor 40 jaar lidmaatschap. 

Coen Klaver kreeg de gouden speld voor 25 jaar lidmaatschap.
 
Egbert Slot kreeg de gouden speld met briljant voor 40 jaar lidmaatschap. 

Voor de partners, respectievelijk Adri, Carla en Sia was er een bos bloemen. 

Jubilarissen 2018

Op donderdag 4 januari 2018 hielden wij onze jaarlijkse Nieuwjaarsbijeenkomst in onze repetitieruimte de Hermantap.
Naast de gebruikelijke beschouwingen over het afgelopen jaar en een blik op het nieuwe jaar was er aandacht voor onze jubilarissen.

Van links naar rechts. Hans van Wezel 40 jaar lid, Ton Kristens 12½ jaar lid, Danny Lapré 12½ jaar
lid, Robert Westera 12½ jaar lid, Herman Bokdam 12½ jaar lid, André Postel 40 jaar lid en Hennie
de Goei
50 jaar lid.