Dirigent Politiekoor Twente: Leo Bekendam

Leo is een gepassioneerd dirigent met jarenlange ervaring. Leo vindt vooral het werken met koren en vocale ensembles een leuke uitdaging.
In 1989 begon Leo Bekendam aan zijn studie klassiek piano aan het conservatorium te Enschede. Allereerst bij Pierre Ruhlmann en later bij Tamara Pospiszyl. Vanaf zijn eerste studiejaar was Leo lid van het gemengde kamerkoor van het conservatorium en zong hij vele concerten onder verschillende Nederlandse en internationale dirigenten.
Tijdens zijn studie begeleidde hij tevens vele zangers. Zijn voorliefde voor de menselijke stem en in het bijzonder de koorzang heeft hem doen besluiten in 1993 ook koordirectie te gaan studeren bij Kees Stolwijk.
In deze tijd begon hij als dirigent van de parochiekoren van de Petrus en Paulus parochie in Goor, met uitzondering van het kinderkoor en het jongerenkoor. In totaal was Leo meer dan zeven jaar betrokken als musicus verbonden aan deze parochie. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het ‘in between’ koor van deze zelfde parochie: een groep enthousiaste zangers in de leeftijd van 20 tot 40 jaar die het jongerenkoor waren ontgroeid en muzikaal geen aansluiting vonden bij het gemengde volwassenen koor. Ook heeft Leo enkele jaren gewerkt als invaldirigent en als gastkoorzanger bij het CREA-koor verbonden aan de universiteit van Amsterdam. Hij werkte hier mee aan grote werken waaronder de Matthäus Passion van Bach, uitgevoerd in de Westerkerk en de opera Don Quichotte van Massenet, uitgevoerd in de Westergasfabriek.

In 2007 kwam Leo in aanraking met het Enschedese muziektheatergezelschap Music All. Hier werkte hij, als 2e dirigent, mee aan het instuderen van Het Middernachtsbal en een musicalbewerking van de opera Carmen van Bizet. In 2011 werd Leo gevraagd om het spreekwoordelijke stokje van 1e dirigent Bernie Meems over te nemen en sindsdien is Leo de vaste muzikaal leider van Music All. In 2010 begon Leo om samen met de Engelse zanger Russell Hibberd koorscholingscursussen te geven, waarin zo veel mogelijk facetten van de koorzang aan bod komen. Vanuit de eerste cursus is het kamerkoor Ton sur Ton ontstaan welke nog steeds onder leiding staat van Leo.

Leo is sinds 2018 de muzikaal leider van Servus Classic. Servus Classic was voorheen de operettevereniging Servus te Almelo. Het repertoire bestaat voornamelijk uit Operette en Opera melodieën en licht klassieke werken van bekende componisten, soms worden uitstapjes gemaakt naar moderne muziek zoals musicals en folk songs.
Oktober 2019 is Leo begonnen aan de directie van het Politiekoor Twente. Het koor bestaat uit 30 zangers en 4 comboleden. Het repertoire bestaat uit ‘lichte’ herkenbare muziek. Het koor zingt 4 stemmig zowel a capella als met combo-begeleiding.

Scroll naar boven